ANIMA Centar za žensko i mirovno  obrazovanje  u srijedu (19. avgusta ) u 10 sati na Trgu od oružja održava  sedmi performans „Sačuvajmo mir“.

Kao i prethodinim performansima skreće pažnju javnosti na aktuelnu društveno političku situaciju u susret izborima, na pojave koje ugrožavaju mir i na neophodnost promjena koje će garantovati poštovanje ljudskih prava i razvoj mira.

Kako odmiče kampanja sve je vidljivije da ljudska prava žena i politike svakodnevnog života neće biti u fokusu. Politička scena preplavljena je  tzv. važnim temama među kojima nema izjašnjavanja o poziciji žena i koracima koji će se preduzeti da se temelji patrijarhalne organizacije porodice, poslušnost muškom autoritetu uzdrmaju što je jedan od osnovnih koraka ka izgradnji demokratskog i emancipovanog društva. Povećava se stepen nasilja prema ženama koje drugačije misle i prema aktivistkinjama za ženska ljudska prava. Ćuti se pred spremnošću žene da žrtvuje život za pravo na dostojanstvo i uvažavanje. 

Nema pomirenja, pravde ni mira bez rodne ravnopravnosti .

Ove srijede u javnom prostoru podržaćemo napore svih onih koji se bore da muškarci i žene imaju isti status u društvu, u politici, u crkvi  i na ulici.