Ove godine se navršava 25 godina od genocida u Srebrenici – najvećeg zločina počinjenog na tlu Evrope nakon Drugog svetskog rata. Aktivistkinje Anime zbog aktuelne situacije nisu u mogućnosti da budu u Srebrenici i izdaju sledeće saopštenje:

 

Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici

1995 – 2020.

  1. jula 1995. godine oružane formacije Republike Srpske na čelu sa haškim osuđenik Ratkom Mladićem okupirale su Srebrenicu, zaštićenu zonu UN-a. Režim Slobodana Miloševića pružio je cjelokupnu vojnu, logističku, finansijsku i političku pomoć u izvršenju genocida. Prema zvaničnim podacima ubijene su 8372 osobe bošnjačke nacinalnosti.

Ni nakon četvrt vijeka, nema konsenzusa o tome šta se zaista desilo u Srebrenici, ne govori se o stradanju zasnovanom isključivo na etničkom čišćenju, ne zna se koliki i kakav je bio doprinos crnogorskog rukovodstva u tome koliko i kako su crnogorski građani obilježeni ovim zločinom. Odaje se počast žrtvama na spomeniku svim žrtvama rata devedesetih u Podgorici što više relativizuje zločine nego što ih uvodi u kolektivno sjećanje. Dan sjećanja na genocid u Srebrenici nije proglašen.

 

Nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici :

  • zbog saosećanja, solidarnosti i odgovornosti prema žrtvama genocida u Srebrenici;
  • zbog crnogorske javnosti u kojoj preovladava negiranje, poricanje, minimiziranje zločina koji su se desili u ratu devedesetih;
  • zbog toga što u Crnoj Gori nije proglašen Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, kao što je to predložio Evropski parlament.
  • zbog toga što nema razvoja društva  bez njegovanja kulture saosjećanja i solidarnosti.
  • zbog toga što svakodnevnica ukazuje na izazove podjela a nema sigurnosti i
  • povjerenja da će ih institucije moći razriješe.

 

Nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici jer je to dio kolektivne odgovornosti za ono što se činilo u naše ime. Da se nikad ne ponovi.

 

Tim ANIMA